این روزها کرونا خیلی از رفتارهای روزمره ما را تغییر داده است، یکی از این رفتارها استفاده از ماسک صورت در محیطهای عمومی است، البته در شهرهای آلودهای مثل تهران این رفتار، رفتار جدیدی نیست. البته استفاده از ماسک به دلیل بیماری کرونا مشکلات عدیدهای را به وجود آورده است. بیش از هر چیز، این موضوع باعث تنگ نفسهای عصبی، پایین آمدن سطح اکسیژن خون، بوی بد دهان و … میشود. اما استفاده زیاد از ماسک اثر واضح و آشکاری بر پوست صورت داشته و آن هم افزایش جوش و آکنه است.
ارتباط بین استفاده روزانه از ماسک و ایجاد جوش آنقدر تنگاتنگ بود، که منجر به ساخت اصطلاح جدیدی به نام ماسکن شد. ماسکن به جوشها و آکنههایی گفته میشود که در اثر استفاده مداوم از ماسک بر روی پوست صورت ایجاد میشود. اما علت چیست؟ چرا ماسک زدن باعث بروز جوش و آکنه میشود؟. آیا راهکاری برای کاهش این اثر منفی وجود دارد؟. با ما همراه باشید تا پاسخ سوالهای خود را بگیرید.
ارتباط بین استفاده زیاد از ماسک و ایجاد جوش
به طور کلی گرما، تعریق و نور آفتاب از عوامل ایجاد جوش است. در مواردی بسیاری مشاهده شده که با شروع فصل گرما جوشهای صورت نیز افزایش مییابد. زیرا آفتاب شدید و گرما تعادل چربی پوست را برهم زده و به دنبال آن صورت جوش میزند. حال هیچ شکی وجود ندارد که استفاده زیاد از ماسک این اثر را تشدید میکند. زیرا ماسک خود عاملی برای تولید گرمای بیشتر میشود. همچنین، فشار ماسک، فولیکول موهای صورت را تحریک میکند.
استفاده زیاد از ماسک باعث افزایش تعریق در مناطقی همچون چانه، دور بینی و لب میشود. زیرا آنها مستقیما با ماسک پوشانده شدهاند. در حالت عادی، این نواحی، مستعد جوش هستند. حالا تصور کنید یک عامل خارجی مانند ماسک مدام روی آنها را پوشانده و مانع رسیدن هوا به این قسمتها شود. طبیعی است که سلولهای پوستی در این نواحی دستخوش تغییرات بسیاری میشوند.
زدن ماسک دمای پوست را بالا میبرد. همچنین به دلیل دم و بازدم رطوبت در نواحی پوشانده شده با ماسک افزایش چشم گیری مییابد. نتیجه رطوبت و گرما چیزی نیست به جز ایجاد محیطی مناسب برای رشد باکتریها. باکتریهای ایجاد کننده جوش، مجال رشد یافته و پوست را درگیر میکنند. از طرفی دیگر تعریق بیش از حد نیز تعادل چربی پوست را برهم میزند.
تمامی این عوامل، ارتباط بین ماسک زدن و ایجاد جوش را نشان میدهند. البته این تمام ماجرا نیست. زیرا ممکن است در اثر اجبار یا بی احتیاطی، یک ماسک چندین ساعت روی صورت باقی بماند. طبعا آلودگیهای این ماسک به پوست صورت نیز منتقل میشود. تقریبا همه میدانند که یکی از عوامل ایجاد جوش، آلودگی و وجود سلولهای مرده است. اما راهکار مبارزه با ماسکن یا همان جوشهای ایجادشده به خاطر استفاده زیاد و بلندمدت از ماسک چیست. با رعایت چند نکته ساده میتوانید این مشکل را تا حد زیادی کاهش دهید.
راهکارهایی برای کاهش جوش و آکنه ناشی از ماسک زدن
اگر مجبور به استفاده هر روزه از ماسک هستید، سعی کنید مصرف کرمهای آرایشی را کاهش دهید. البته این موضوع شامل کرمهای مرطوبکننده و ضد آفتاب نمیشود. اما سعی کنید حداقل یک ربع بین کرم زدن و گذاشتن ماسک فاصله وجود داشته باشد. در مورد ماسکهای N95 این زمان به نیم ساعت افزایش مییابد.
اگر شاغل هستید و استفاده از ماسک کار هر روزشماست، تا حد امکان از ماسکهای پارچهای نخی استفاده کنید. جنس نخی میزان تعریق پوست را کاهش میدهد. هر چه تعریق کمتر باشد تنظیم چربی پوست کمتر به هم میخورد. سعی کنید فواصل زمانی استفاده از ماسک را کاهش دهید. یعنی چنانچه حس کردید ماسک مرطوب یا کثیف شده سریعا آن را تعویض کنید.
اما نکتهای که میتواند ارتباط بین جوشهای ناشی از ماسک زدن را کاهش دهد، استفاده از تونرهای پوستی مناسب است. همانطور که میدانید تونر باعث پاکسازی عمیق پوست و از بین بردن چربیهای زائد میشود. در واقع تونر مناسب، یک لایه حفاظتی بر روی پوست ایجاد کرده و آن را آبرسانی میکند. همچنین سطح چربی پوست را نیز تنظیم میکند.
تونر ببک با ساختار ملایمی که دارد، پوست را به صورت بهینه پاکسازی کرده و در درمان جوشهای صورت بسیار مفید است. این محصول، حالت اسکراب و لایه بردار ندارد. از این رو، در این زمان بسیار مناسب است. زیرا استفاده زیاد از ماسک پوست را حساس کرده و بهتر است، این مدت از محصولات اسکراب و ریزدانه دار استفاده نشود.
البته تمامی این راهکارها بدون شستن مرتب پوست تقریبا بی اثر است. حتی بهترین زمان استفاده از تونر نیز بعد از شستن صورت است. وقتی از ماسک به دفعات متعدد استفاده شود، اینکار باعث افزایش سطح آلودگی پوست میشود. اگر این آلودگیها به موقع پاک نشوند، جوشها و آکنه نتیجه آن خواهد بود. اما مهم است که از چه نوع شویندهای استفاده کنید. زیرا اگر شوینده چربی پوست را کامل از بین برده و آن را خشک کند، به جای اثر مثبت، تاثیری مخرب خواهد داشت.
شویندهی انتخابی شما باید ضمن قدرت پاککنندگی بالا فرمولی ملایم داشته و رطوبت و چربی پوست را حفظ کند. تونر ببک ضمن داشتن ویژگیهای ذکر شده با داشتن عصارهی ببک، التهابات پوستی را کاهش میدهد. در تکمیل تونر ببک، میتوانید از فیسواش ببک نیز استفاده کنید. روزانه دوبار صورت خود را با فیسواش ملایم ببک شسته و سپس تونر را نیز به پوست بزنید. قطعا نتیجه بینظیر آن را خواهید دید.
در آخر…
استفاده زیاد از ماسک باعث بروز جوش و آکنه بر روی پوست میشود. این جوشها در اثر گرما، رطوبت و آلودگی ناشی از ماسک به وجود میآیند. بهترین راهکار برای حذف این عوامل مزاحم، رعایت نکات بهداشتی در استفاده از ماسک و پاکسازی صورت است. برای پاکسازی بهینه، صورت را با یک فیس واش ملایم شسته و سپس از تونر استفاده کنید.